Cvijet s crnom laticom

Putovanje do cilja, promjene, ostvarenje

Nedavno sam objavila svoju prvu slikovnicu. Edukativnu ilustriranu priču Pčelica Nenica. Prva u nizu (nadam se) iz ciklusa Pčelica Nenica naziva je Cvijet s crnom laticom.

Pisana je za predškolsku dob i niže razrede osnovne škole iako sadržajem potiče na razmišljanje o sljedećim temama: je li bolje putovati ili stići – o važnosti postavljanja ciljeva, ali ujedno uživanja u putovanju do cilja, o hrabrosti odabira puteva koji nas vode do cilja te važnosti prijateljstva na tom putovanju kao i kako se nositi s promjenama koje život donosi.

Ako cijelu tu priču dignemo na višu razinu, za nas velike, pitanja ostaju ista samo promišljamo o njima na drugačiji način.

Na putu do uspjeha (svatko zna što je to za njega) većina se ljudi trudi što brže doseći željeni cilj. Mnogi se tu pogube i gadno razočaraju. Jer nisu uživali na putovanju do cilja. Ja sam sve samo ne strpljiva osoba, no taj dio dobro odrađujem, rekla bih. Možda dok ne puknem, ne znam. Ali važno mi je pratiti korake i staze kojima sam odlučila kročiti na tom mom putovanju.

Rosanna Durruthy je prošla svoj put od beskućnice do menadžerice. Ništa nije nemoguće. Ništa ili nešto? U zadnje vrijeme često slušamo i pričamo o izlasku iz zone komfora. Podrazumijeva da donosi nešto novo, neke super promjene. No nekima to zvuči zastrašujuće jer donosi promjene. Ne vole svi promjene. Promjene izazivaju strah, nelagodu? Četiri puta sam spomenula riječ promjena samo da vidim kako je djelovala na vas. Promjena posla, mjesta stanovanja, novog nadređenog? Kako se je Vaše dijete osjećalo prvi dan škole? Kako Vaše dijete reagira kad mu se promijeni odgajateljica u vrtićkoj grupi?

No, vratimo se mi na cvijet s crnom laticom. Imate li svoj cvijet s crnom laticom? Nešto što je bilo teško pronaći / ostvariti, ali niste odustajali od potrage / ostvarenja te želje?

Sanja Lujić Pirc profesorica je Hrvatskog i Engleskog jezika i književnosti. Na Visokoj poslovnoj školi PAR u Rijeci voditeljica je Ureda za odnose s javnošću i marketing te predavač na kolegiju Poslovno komuniciranje. Na edukacijama iz Cjeloživotnog obrazovanja predaje Komunikacijske i prezentacijske vještine.

U slobodno vrijeme piše intervjue za časopis Poduzetnik i edukativne ilustrirane priče.

Bila je voditeljica i urednica na lokalnim televizijama, a ima i dugogodišnje iskustvo u event managementu.

Foto: Ivor Mažar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)