MALTA PRVI SUSRET 

    – Il-waranofsinhar it-tajjeb iliti na malteškom Dobar dan!

Na moje oduševljenje prije nekoliko mjeseci osoba B je predložila izlet na Maltu. Trebalo nam je malo odmora nakon zadnje godine koja nas je iscrpila kako god je mogla, ne štedeći ni sebe ni nas. Iako su karte bile odavno kupljene, od velike količine obaveza svake vrste sam odlazak na putovanje nas je iznenadio. U zadnji tren istraživali smo što sve moramo vidjeti i zaključak je bio SVE! Trebalo je još samo definirati hodogram tog našeg izleta i kako do tih silnih lokacija, a opet da si ne pretrpamo raspored, da nismo vezani, da imamo vremena za sebe, da ne ovisimo o ni o čem. Jednostavno, zar ne? I nama se tako činilo!

Prva iznenađenja vezana uz Maltu počinju već u avionu. Na prvi pogled to je otok skoro pa pustinja čije se litice strmo uzdižu iz mora. Totalno drugačije od naše obale pune zelenila, s blagim padovima u more, plažama.

Kada smo sletjeli oduševila me temperatura zraka koja se kretala oko 30°C. Pa tu je još ljeto! Dok smo se kod nas u Rijeci spremali obući skafandere uz neizostavni kišobran, na Malti sam u listopadu cijelo vrijeme guštala u lepršavim ljetnim haljinama i kratkim rukavima. Inače, Malta ima preko tri stotine sunčanih dana u godini, ljetne temperature mogu biti i oko 40°C, ali zato zimske su od 10-12°C. Zaključili smo da ćemo početi redovito igrati Loto da si kupimo stan za zimske praznike 🙂

Sam pogled na nebo nakon iskrcavanja iz aviona bio je nekako čudan. Vjerojatno se ovako na fotografiji ne vidi, ali izgledalo je kao da se s vjetrom digla prašina, pijesak koji je stavio nježnu, krem koprenu preko neba. Pustinjski veo…

Malta je otok malo veći od našeg Hvara. Za razliku od Hvara koji ima cca 11000 stanovnika, Malta je na otprilike pola miliona. Od toga cca 120 000 stanovnika su došljaci, a među njima prevladavaju Srbi, Talijani i Makedonci. Nađe se i naravno i pokoji Hrvat. Unatoč svemu što je naše narode snašlo u zadnje vrijeme svi su se radovali kada su čuli bliski jezik i samoinicijativno nam prilazili.

Iako je kroz povijest ovaj otok Sredozemlja osvajao (skoro) tko god se približio, jer Malta je okusila i Rimljane, i Francuze,i  Arape, i Engleze, stanovništvo je zadržalo svoj malteški jezik koji je neki miks talijanskog i arapskog. Osim malteškog svi se služe i engleskim jezikom što i nije čudno jer su dugo bili engleska kolonija. Mnogobrojne crvene, dobro nam poznate engleske, telefonske govornice koje smo viđali rasute po cijelom otoku, nije jedino što su Englezi ostavili.

Najbolje smo doživjeli u prvih deset minuta kada je po nas došao taksi. Vozačko mjesto na suprotnoj strani, vozi se po suprotnoj strani, a najstrašnije je vožnja u suprotnom smjeru po kružnom toku. Ulazi se u bus na suprotnoj strani, ma sve je suprotno! Prva pomisao bila nam je da moramo paziti kako prelazimo cestu jer i to je sad „naopako“, a druga NEMA ŠANSE da iznajmimo auto :):):)

Inače, na Malti možete vrlo jednostavno razlikovati iznajmljene automobile jer imaju Z na kraju registracije, to je valjda jasno upozorenje ljudima – MENE SE ČUVAJ! :):):)

Ljudi. Mješavina je to više nacija, a prevladava neki arapski gen. Niži, kratkonogi, crnomanjasti, arapskih crta lica. Ukratko maltežanke i maltežani nisu me osvojili izgledom. Prosjek im popravljaju visoki, crni muškarci uglavnom iz naših krajeva i preslatke, egzotične, zgodne azijatkinje. Nasuprot izgledu vrlo su ugodni, skloni pomoći, ali i poprilično opušteni.  Kod njih vrijedi ona Di je priša? Primjera radi vozač taksija nam je kasnio dvadesetak minuta kada smo dolazili, a zaboravio nas je pokupiti kada smo odlazili s Malte. Sitnica.

Smjestili smo se u hotel u Sliemi (u prijevodu mir), a osim ugodnog osoblja hotela oduševio nas je malim balkonom s pogledom na luku i more. Predivne su to vizure koje pune baterije i nikad ne dosade. Kao obožavateljica zalazaka sunca ne malo sam se razočarala kad sam shvatila da ništa od zalaska jer sunce zalazi na drugu stranu otoka… sve dok nisam skužila IZLAZAK SUNCA!

Nastavlja se…

Željka Barbarić, vlasnica brenda
Why Knot Decor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)