Izvorno riječko

Smokve i trešnje

Posebno su nam drage stvarčice koje promoviraju naš kraj. Darkina keramika jedna je od njih. Turistička zajednica Grada Rijeke ovu keramiku nagradila je markicom “Izvorno riječko”. Izvornim gradskim proizvodima označavaju se proizvodi koji posjeduju natprosječnu kvalitetu, a nastali su kao rezultat tradicije grada Rijeke, razvojno-istraživačkog rada, inovacija i invencije.

Morčić

Morčić je bio dio tradicionalnog ženskog pučkog nakita, ponajprije Riječanki. Osim Riječanki, nosile su ga žene Grobinštine, Kastavštine, Vinodola, Gorskog kotara, na otocima Pagu, Rabu, Krku i Cresu. U Rijeci su ga nazivali i "mori", u Vinodolskom kraju "morči", u Kastvu "račini morci", a u Gorskom kotaru "morčeki". Ričinu morčića (naušnice) nosili su i sinovi jedinci, pomorci (po jednu u desnom uhu), te ribari kao zaštitu, odnosno hamajliju. Uz to morčići-naušnice označivali su društveni status i ekonomsku moć, te pripadnost primorskom kraju. Naša Dolores figuru morčića iskoristila je za nekoliko uporabnih suvenira. Koncept njenih suvenira razrađen je do zadnjeg detalja, od izgleda, kvalitete, pa do pakiranja.

Bronca

Malo je Riječana koji nisu čuli za naseg umjetnika Gorana Nemarnika Gusa. Njegove figurice morskog konjica i šanpjera obišle su svijet, a nas je na prvu osvojio magarčić.

Glagoljica

Naše staro pismo Saša Diminić pretvorio je u suvenire koji imaju uporabnu vrijednost. Iz obrta Glud dolaze nam drveni podmetači za zdjele, drveni i spužvasti privjesci te kamena slova glagoljice.

Riječka krpica i rigojanči

Riječka obitelj Komnenović iz Obrta za stvaralaštvo Sinkopa povijest je pretopila u suvenire Riječka krpica i Rigojanči. Kuhinjske su to krpe koje pričaju zanimljivu priču, a uz Rigojanči dobivate i recept za fini kolač.

Vjekoslav Vojo Radoičić

Prepoznatljivi šareni suveniri s motivima riječkog umjetnika Vjekoslava Voje Radoičića – podmetači za čaše, šalice i kišobrani razveselit će svakoga.

Glagoljica 3D

Uvijek inovativni i kreativni bračni par Šakić izrađuje suvenire inspirirane glagoljicom, ali i povijesnim ličnostima i kulturno-povijesnim spomenicima. Za mnoge svoje radove, posebno za tropismene puzzle osvojili su vrijedne nagrade.

Gradske karte

Tvrtka Petris design dizajnirala je autentični riječki suvenir – Gradske karte. Ove igraće karte svojevrsna su šetnja kroz riječku povijest.

Keramika Morčić

Keramički ukrasni i uporabni suveniri s motivima Rijeke i morčića - magneti, privjesci, ogrlice, lančići, zidni ukrasi.