Putopis Kina – iz pera Nataše Merle Tomljanović

I DIO – PLANIRANJE PUTOVANJA

Odluka je pala u zadnji tren, za planiranje ovakve vrste putovanja. Suprug i ja idemo u Kinu ili Indoneziju i Maleziju! Hmmm, neka cijena avio karte presudi o konačnom odabiru destinacije. Dvadesetak dana pretraživala sam razne portale avio kompanija ili posrednika u prodaji avio karata za željene destinacije. Napokon je cijena karte došla u okvire mojih želja. Avionska karta Qatar airwais-a , na relaciji Zagreb-Doha-Shangai te u povratku Peking-Doha-Zagreb za dvije osobe 8900,00 kn. Preostalo je mjesec dana do polaska na put i trebalo je podrobno isplanirati putovanje na Daleki istok, u zemlju u kojoj se jako slabo služe engleskim jezikom.

Imali smo 15 dana na raspolaganju. Od 05. kolovoza do 21. kolovoza. Odabrali smo 5 glavnih destinacija, Shangai, Yichang, Chongqing, Xi“an i Peking sa svojim prekrasnim mjestašcima koja skrivaju u svojim okriljima.

Kina, ta prekomnogoljudna zemlja od milijardu i tristo milijuna stanovnika, odmah nam je aktivirala organizacijske alarme te smo zaključili kako sve hotele i vlakove treba organizirati i planirati od kuće. I dobro da se alarm aktivirao jer bi inače prošli puno skuplje ili bi čak i izvisili s mjestima u vlaku. Odlučili smo sami kreirati svoje putovanje, prema vlastitim željama i odabirima te je trebalo odgovorno pristupiti organizaciji putovanja i promišljati o puno različitih koraka kako bi putovanje bilo uspješno, protočno i sa što manje komplikacija i stresa.

Ovom prilikom moram pohvaliti booking.com jer se pokazao kao savršeni posrednik u organizaciji hotelskog/hostelskog smještaja, što ćemo tek otkriti u nastavku putovanja. Nije mi jasno kako bi Kinezima rekli, napisali, objasnili koji hotel ili ulicu tražimo da u okviru njegove aplikacije ne postoji opcija „prevedi na kineski“ i opcija „pronađi lokaciju“.

Za navedene gradove odmah smo preko maps.mu skinuli mape odabranih gradova kako bi se mogli njima služiti preko GPS-a.

Odlučili smo! U Shanghaiu ćemo provesti dvije noći, u spavaćim kolima do Yichanga jednu noć, u Yichangu jednu noć, spavaćim kolima do Chongqinga jednu noć, u Chongqingu jednu noć, spavaćim kolima do Xi’an-a jednu noć, u Xi’an-u dvije noći, spavaćim kolima do Pekinga jednu noć i u konačnici, u Pekingu tri noći.

Odlučili smo se putovati noću vlakovima jer su nam bili velika vremenska ušteda što je bilo najbitnije, a uštedjeli smo i na budžetu budući nismo plaćali hotelski smještaj za te noći, te su povoljnija opcija od aviona. Vlakovima smo duboko ušli u unutrašnjost Kine, družili se s Kinezima bolje ih upoznajući kroz njihove običaje i narav te skupiti neka drugačija osobna iskustva o nama nepoznatoj naciji. Udobnim vlakovima prošli smo ukupno 3800 km po Kini putujući od Shangaja u unutrašnjost u obliku slova U do Pekinga.

Znali smo da se Kinezi ne služe engleskim jezikom, globalno gledajući, te smo unaprijed neke univerzalne turistički potrebite pojmove napisali na papir kineskim pismom (autobus, vlak, stanica, broj, posteljina, toalet, o hrani…) i naravno, naučili kako se kaže dobar dan i hvala. Ni hao i šiš e! J Takve sitnice smatramo temeljnim iskazom poštovanja prema zemlji koju smo izabrali posjetiti, a Kinezi su se veselili, vjerojatno i našem izgovoru (voljela bih da i naši turisti pokažu takvu minimalnu razinu poštovanja).

Zbog planiranih komunikacijskih poteškoća (ili paranoje) unaprijed sam potražila i našla transportna rješenja koja bi nas na lakši i brži način trebala iz tih velikih gradova odvesti do povijesnih znamenitosti koje su najčešće van gradova, a ne želeći plaćati organizirane izlete koji su se u Kini pokazali izuzetno skupima. Odlične odrednice pronašla sam na Trip advisor-u. Hvala im! Zatim sam proučavala razne forume i putopisne reportaže te na osnovu svega sastavila naš konačni raspored izleta i posjeta.

Pakiranje ruksaka i obavezne prve pomoći koja nužno mora sadržavati crni ugljen (uvijek mi treba), antibiotik, nešto za skidanje temperature i protiv alergije, flastere,  nešto protiv komaraca i za pomoć pri ujedu komarca te za prevenciju, dezinfekcijsko sredstvo za ruke i litru i pol obične domaće šljivovice…. i…. putovanje može krenuti.

Nataša Merle Tomljanović

Iako stabilna u svojoj ljubavi prema gradu kojeg nikada nije željela napustiti, pokazuje nemiran duh koji je u stalnoj potrazi za novim i drugačijim iskustvima.

Prosvjetni je djelatnik. Svoja životna, profesionalna, strukovna zvanja i znanja u kombinaciji s ljubavlju prema rodnom gradu isprepliće u dva romana koja izdaje kod riječkih izdavača, a namijenjena su mladima: Zavjet šutnje i Obrana šutnjom.

Familija, prijatelji, priroda, kretanje, knjiga, pjesma, druženje, vrt i još koješta su njeni odabiri kojima upotpunjava svoje vrijeme. Ipak, jedna strast posebno je zaokuplja…. Putovanja… Hrvatska, Europa, drugi kontinenti i posebne zemlje … Kamo god, samo neka se ide!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)