Ovako to radim ja – Džem od šljiva by Željka

Nikada nisam bila luda za kuhanjem, zapravo ne znam što mi je mrže brisanje prašine ili kuhanje. Unatoč tome naučila sam kuhati i ne radim to loše, dapače zna to biti odlično ako stavim dovoljno soli. Naime, moj tata uvijek grinta da kuham za dijabetičare.

Za moje kulinarske sposobnosti najviše je zaslužna moja mama. Vjerojatno bi ona voljela da sam bolja u kuhinji, ali što je tu je. S 50+ se malo stvari može u tom smjeru promijeniti jer voljni moment je već odavno prošao.

Upravo zbog tog mog stava prema kuhanju iznenadim se kada me netko pita recept. Di mene, ovako kulinarski polupismenu? 😀

Ovih dana barem su me dvije prijateljice pitale recept za džem od šljiva, pa evo kako ja to radim.

Vrlo je važno da odmah na početku znate da ćete zasigurno zaprljati kuhinju. Dok se džem kuha sve bude pošpricano. Druga važna činjenica je da ćete izgubiti jedno cijelo popodne i da ne možete kuhati džem i čitati dobru knjigu ili gledati zanimljivu seriju. Mislim možete, ali ćete sigurno ribati zagorenu padelu, a možda i sve skupa iskrenuti u wc školjku. S druge strane, izgubljeno poslijepodne i energija utrošena na miješanje i čišćenje ne mogu se usporediti sa zadovoljstvom za nepce u zimskim danima. Kad se samo sjetim maminih buhtli već sada mi sline cure…

Za pripremu džema potrebna su dva sastojka, šljive i šećer. Volite li eksperimentirati ili pak znate što radite možete dodati malo ruma, vanilin šećer, cimet ili možda neko drugo voće – sve prema želji. Šljive možete kuhati i bez šećera. Moj savjet je da džem tada pakirate u manje staklenke jer kada otvorite staklenku ovako pripremljenog džema ukoliko sadržaj ne pojedete u roku par dana lako se pokvari iako ga držite u hladnjaku.

Nikada ne kuham manje od deset kilograma šljiva pa evo recepta za tu količinu.

Znači kupim deset kilograma šljiva. Očistim ih i izvažem. Iskustveno znam da bit će čistih nešto više od osam kilograma (cca 2kg su koštice). Šećera stavljam minimalno jer ne volimo jako slatko, ali ga stavljam samo kao konzervans i to deset posto od težine očišćenih šljiva. U ovom slučaju bit će to osamsto grama.

Šljive i šećer stavim zajedno u padelu za koju znam da teže zagara (svo posuđe s debelim dnom pokazalo se kao dobro) i upalim ploču na srednje visoku temperaturu. Prvih sat vremena češće miješam dok šljive ne puste sok. Nakon toga miješam malo rjeđe, ali to nikako ne znači da mogu nešto čitati ili gledati na TV-u. Miješanje traje najmanje četiri sata. Džem je za moj gušt gotov kada stavim žličicu sadržaja na čisti tanjurić i on se ne razlijeva. To je otprilike kada vam količina sadržaja iskuhavanjem dođe na polovicu.

Paralelno s miješanjem pripremam staklenke s poklopcem koje operem u perilici i onako oprane stavim u pleh od pećnice u koji ulijem jedan decilitar vode. Staklenke i poklopce grijem pola sata na 100°C. Za ovu količinu šljiva trebaju mi dvije velike tegle (cca 600g) i četiri do pet manjih (cca 300g)

Pravilo pakiranja je vruć džem u vruće staklenke. Tu jako pazite da se ne opečete! Napunim teglu, poklopim je i čvrsto zategnem poklopac, te okrenem naopako. Da, dobro ste pročitali – okrenem je na pet minuta naopako. Ovim načinom sadržaj je siguran od prodora zraka i kvarenja.

Nakon što tegle vratim u pravilan položaj posložim ih sve zajedno na jedno mjesto, obično na pod u kut kuhinje i pokrijem dekom da se polako hlade. Ostatke u padeli pokupim žlicom i ližem… mažem na kruh… mljackam i ližem… Znam užas… ali ne mogu si pomoći 😂

Dan nakon, kada se džem ohladi stavim naljepnice s natpisom, u ovom slučaju šljiva 2021.

Kao što možete vidjeti nemam ni lijepe poklopce ni staklenke, ali sadržaj je božanstven 😍

Dobar tek!

PS Na ovakav način radim sve džemove marelicu, malinu, jagodu, smokvu…. (1kg očišćenog voća + 10dkg šećera i miješaj ćerce)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)