Poneštrica Đurnal – Uvod

Brusje, rujan 2021.

Odavno u meni tinja želja da dignem portal. Mali izvor tekstova koji nisu preneseni, prepisani s drugih portala. Mali izvor nekih životnih tema, domaćih tema, naših ljudi. Nešto drugačije, nešto neovisno, nešto gdje nitko nikoga neće sputavati i i u konačnici gdje će neki „drugi“ ljudi dobiti priliku pisati.

Željka Barbarić, vlasnica brenda
Why Knot Decor i galerije Poneštrica

Kaže moja Lili da se vidici otvaraju kada se popneš dovoljno visoko. Meni je ovaj puta za otvaranje vidika trebalo da se maknem iz rodne Rijeke, da odem na godišnji odmor u malo mjesto Brusje, smješteno na dvjestotinjak metara nadmorske visine na vrhu zapadnoga dijela otoka Hvara, negdje na pola puta između Starog Grada i Hvara. Inače, mjestašce je to u kojem zimi jedva ima dvjestotinjak stanovnika, a koje je poznato kao mjesto s najviše akademika po četvornom kilometru na svijetu. Možda ta energija, ali zasigurno druge vizure i mirisi potaknuli su moje dalmatinske gene i vijuge na otvaranje ovih mojih starih/novih vidika i u konačnici reakciju i realizaciju.

Već u prvim danima godišnjeg odmora zapitala sam se zašto uopće plaćam web stranicu od Poneštrice kad osim veze s web shopom nemam nikakve koristi. Znam, znam reći ćete da se u to treba uložiti vremena i da će se s vremenom isplatiti uložen, ali iskreno osim što kronično nemam vremena, meni je taj dio manje važan.

Ono što mi je ipak važno je dio koji se u kosturu weba zove Blog, a koji ćemo za potrebe našeg piskaranja nazvati Poneštrica Đurnal. Zašto Đurnal zasigurno se pitate? Stari je to čakavski izraz za novine a i tako je dobro sjeo uz poneštricu :).

Neće to biti klasični portal s klasičnim temama, neće imati niti dinamiku na koju ste navikli, bit će to nešto svoje. Neće to biti niti posebna forma, a bogme ni pravila. Jednostavno ćemo teći… kao naša Rječina… koji puta divlja, bijela i zapjenjena, nezaustavljiva, a koji puta mala, nježna, skoro pa skrivena.

Na što vas asocira riječ poneštrica – mali prozor? Mene asocira na nešto naše, domaće, autohtono. Nešto što nam otvara vizure. Nagneš se i proviriš. Do sada ste virili u galeriju, a evo od danas, da ne gubim vrijeme, otvaram prozor u slovo, riječ i rečenicu. 

Zavirite i/ili otvarajte vizure s nama!

Svi ste dobrodošli! 
Željka


PS
Svoje prijedloge i želje možete nam poslati na ponestrica.ri@gmail.com.

PPS
Tekstovi će se osim na našem webu objavljivati na našim društvenim mrežama. Pristojna rasprava je dozvoljena, ali svi ružni komentari i vrijeđanja bit će brisani. Ne sviđa ti se i ne možeš se suzdržati, zaobiđi, prošeći. Ne, nema na taj način shvaćene demokracije jer ona to u svojoj suštini niti nije.

2 Comments

  1. Sniježana Matejčić says:

    Pozdravljam te punu energije, maštovitu i kreativnu. Rado sam čitala ovo što je osoba B prerasla na FB i svaki puta se smijala. Imaš tu žicu, talent za prenijeti pričicu, naoko nevažnu i osobnu i baš se radujem Poneštrica đurnalu. Tvoji su prilozi bili inspirativni, možda mi ponovno dođe volja pisati… U svakom slučaju, želim tebi i Poneštrica đurnalu puna jedra dobrog vjetra

    1. Hvala Ti draga moja! Jedva čekam tvoje tekstove <3

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)